联系我们 | 加入收藏 | 设为首页

张辉
浏览量:
232

报告题目:Weighted empirical likelihood for heteroscedastic varying coefficient partially nonlinear models with missing data

报告人:   范国良(上海海事大学经济管理学院教授)

报告时间:2021年6月22日(星期二)下午15:00

报告方式:腾讯会议(会议号:151324521)

主办单位:数理与金融学院、科技处、研究生部

报告摘要

In this talk, a weighted empirical likelihood technique for constructing the empirical likelihood confidence regions is applied to study the heteroscedastic varying coefficient partially nonlinear models with missing response data. We first give the estimator of the error variance based on the Nadaraya-Watson kernel estimation method. Then a weighted empirical log-likelihood ratio of the unknown parameter is constructed based on the inverse probability weighted technique. The maximum empirical likelihood (MEL) estimator of the unknown parameter is obtained. Further, a weighted empirical log-likelihood ratio of the varying coefficient function is introduced based on the MEL estimator and the inverse probability weighted method. The limiting distributions of the resulting statistics both for the unknown parameter and varying coefficient function are shown to have standard chi-squared distribution. A simulation study and a real data set are undertaken to investigate the finite sample performance of the proposed methods.

报告人简介

范国良:上海海事大学经济管理学院教授,应用统计硕士点负责人,美国《Mathematical Review》评论员,2010年博士毕业于同济大学,中国现场统计研究会资源与环境统计分会理事,中国工程概率统计学会理事,中国商业统计学会理事。主要研究领域包括:非参数与半参数统计分析、充分降维理论、分位数回归方法、经验似然等。在《Statistica Sinica》、《Electronic Journal of Statistics》、《Journal of Multivariate Analysis》、《Journal of Statistical Planning and Inference》、《Science China Mathematics》等国内外学术刊物上发表学术论文四十余篇;主持国家自然科学基金、上海市自然科学基金、教育部人文社会科学研究项目、安徽省自然科学基金、安徽省教育厅重点项目等项目十余项,参与国家自然科学基金、教育部人文社科规划基金项目、浙江省教育厅科研项目、安徽省自然科学基金多项。